Makalemizde sizlere DPF yani (Dizel Partikül Filtre) iptali ile ilgili bilgi vereceğiz. Dizel araçlarda yakıtın yanması sonucu ortaya çıkan zararlı gazları temizleyerek dışarı atmak için tasarlanmış ve araçların eksoz sistemine bağlı olarak çalışan bir emisyon sistemidir.
Bu emisyon sistemi her ne kadar DPF motordan gelen zararlı gazları emdikten ettikten sora dışarıya atmaya çalışsa da bu işlem esnasında %80 başarılı olmakta ve geriye kalan %20lik kısım araçlarda belirli bir kilometre’den sonra tıkanmakta ve göstergede ikaz lambası olarak sürücüyü uyarmaktadır.
Araç üreticileri bu parçanın tıkandığı zamanlarda DPF içerisindeki kül miktarını temizlemek amacı ile araçlara Partikül Filtre Rejenerasyonu yapmaktadır fakat buda kalıcı bir çözüm değildir, ve ortalama 30.000 Km’ den sonra araçlar yeniden DPF Lambası yakmaktadır.
DPF rejenerasyonu araçlarda birkaç sefer yapıldıktan sonra yapılamaz hale geldiğinde bu parçanın değiştirilmesi gerekmektedir. Bununda masrafı bir hayli fazladır.
DPF Tıkanmasına En Çok Neden Olan Sebepler;
a) Motor yağından kaynaklanan kül ( Kalitesiz Yağ Kullanılması)
b) Ülkemizde kullanılan yakıt kalitesinin düşüklüğü (Kaçak Akaryakıt)
c) Motordan gelen kirli parçalar
DPF iptali için yapmamız gereken işlem ise öncelikle aracın mevcut yazılımından Partikülü kapatmaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için aracın ECU’su üzerindeki yazılım bilgisayara çekilir ve ardından dosya üzerinde düzenlemeler yapılır. Düzenlenen dosya ise tekrar araca yüklenir. Bu işlemin ardından partikülü iptal edilen aracın eksoz kısmındaki partikül filtre iptal edilir. Bu işlem hem araca zarar vermez, motor ömrünü uzatır, hem de arıza lambası, çekiş problemi gibi kusurlar ortadan kalkar.